DVD's

De DVD's zijn uitverkocht en kunnen dus niet meer worden besteld.

Een Eeuw Amsterdam

Unieke filmbeelden van Amsterdam in de periode 1900-2000
2 DVD box

Deze DVD is uitverkocht en kan dus niet meer worden besteld.

Van de paardentram tot de metro en van de Olympische Spelen tot Ajax, een eeuw historie van Amsterdam op twee DVD’s. Ruim vier uur film uit de bijzondere film- en videocollectie van het Stadsarchief Amsterdam en uit vele andere collecties, waaronder die van het Eye Filminstituut Nederland, van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en talloze particulieren.

Parkeerproblemen in 1950, een slapstick langs de grachten uit 1910, de Openluchtschool van de jaren dertig en de krakersrellen van de jaren tachtig. Maar ook amateurbeelden van Amsterdammers en historische reclamefilms. Unieke filmbeelden, voorzien van commentaar door Hans Goedkoop. Een productie van het Stadsarchief Amsterdam.

2 DVD box € 19,95.

Download boekje DVD PDF (808,92 Kb)

"Wat er vooral opvalt aan de dvd-box Een Eeuw Amsterdam is de eminente kwaliteit van het camerawerk: wat heeft de hoofdstad in de 20e eeuw fenomenale cameramensen aan het werk gehad!"

Ad van Liempt op Geschiedenis24

Herinnering aan een vermoord kind

Documentaire gebaseerd op In Memoriam.

Deze DVD is uitverkocht en kan dus niet meer worden besteld.

In de indringende documentaire Herinnering aan een vermoord kind verfilmde Willy Lindwer de lotgevallen van een aantal anonieme Joodse kinderen die vanuit Nederland zijn gedeporteerd en vermoord. Aan acht van hen worden herinneringen opgehaald. Vroegere klasgenoten, buurkinderen en vriendjes, vertellen over hun vermoorde Joodse vriendje en vriendinnetje. Het zijn kleine kinderherinneringen die gaan over een strik in het haar, een kikker in een put of het stelen van een appel. Oud minister Frits Korthals Altes vertelt over zijn klasgenootje Riekje Teixeira de Mattos die op 13-jarige leeftijd in Auschwitz werd vermoord.

Actrice Nelly Frijda herinnert zich de op vierjarige leeftijd vermoorde Edje van Sijes.

Actrice Nelly Frijda herinnert zich de kleine Edje van Sijes van wie ze de babysit was tijdens het begin van de bezetting. Edje werd op vierjarige leeftijd in Sobibor vermoord. Fotograaf Eddy Posthuma de Boer vertelt over de tweeling Harold en Paul Duizend, die hij op het Olympiaplein in Amsterdam stond ‘uit te zwaaien’ toen ze in lijn 24 zaten, op weg naar Westerbork en Auschwitz. Schrijver-journalist Henk ten Berge uit Alkmaar vertelt over zijn vriendje Pietje Israels en over het ‘verhaal van de kikker’. Van de elfjarige Sientje Abram uit de Rapenburgerstraat in Amsterdam is helemaal niets bekend, behalve dat ze in Auschwitz werd vermoord. Geen foto, geen herinnering. Guus Luijters heeft een reconstructie gemaakt en vertelt in de film op basis van de summiere gegevens over haar korte leven in de oude Joodse buurt van Amsterdam.

Documentairemaker Willy Lindwer is internationaal bekend geworden door zijn 22 films over de Holocaust. Hij won in 1988 een Emmy Award voor De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank en kreeg een Gouden Kalf voor Kind in twee Werelden over Joodse oorlogspleegkinderen. In 2010 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn 40-jarige jubileum als filmmaker. Sinds 2004 woont hij in Jeruzalem.

Extra: Interview met Guus Luijters
Incl. Uniek boekje (16 pagina’s)

U kunt de DVD bestellen door € 11,90 (voor één DVD box + 1,95 verzendkosten) over te maken op rekeningnummer 806 982 ING bank ten name van ‘Publieksdiensten Stadsarchief’ onder vermelding van ‘DVD Herinnering’ en uw naam en postadres.

Laatst bijgewerkt op 10 nov 2015