Tante Leen

nr. _010003005516 Aan de Nieuwendijk 103 was het café van Tante Leen gevestigd. Daar konden bezoekers jarenlang dagelijks vanaf een uur of vijf naar de zangeres luisteren. In haar ene hand hield ze dan de microfoon, met de andere bediende ze de kassa. Tante Leen werd in het café regelmatig begeleid door accordeonist Jan Schallig. Later werkte ze vooral met een geluidsband.

Tante Leen

Tante Leen (1912-1992) was Amsterdams bekendste vertolkster van het levenslied. Haar eigenlijke naam was Helena Kok-Polder. Pas toen ze 43 was trad de schoonmaakster en garnalenpelster voor het eerst op. Bezoekers van het café waar ze werkte hadden haar ingeschreven voor een talentenjacht voor Jordaanzangers. Ze werd tweede. Vanaf dat moment luidde haar bijnaam ‘de nachtegaal van de Willemsstraat’.

Tante Leen en Johnny Jordaan

Tante Leen en Johnny Jordaan werden ontdekt bij dezelfde talentenjacht, op 2 maart 1955. Tante Leen werd tweede, Johnny Jordaan eerste. Tante Leen trad daarna vaak op met Johnny Jordaan. Haar grootste hit 'Oh Johnny' gaat bovendien over hem. Johnny antwoordde met zijn 'Tante Leen, Tante Leen, Tante Leen, ik ga een liedje voor je zingen'.

Beeld

Twee jaar na haar dood, in 1994, kreeg Tante Leen een borstbeeld op het pleintje aan het begin van de Elandsgracht, nu het Johnny Jordaanplein. Haar beeld kwam naast dat van Johnny Jordaan te staan.
Tante Leen in Café Royal aan de Nieuwendijk 103, ca. 1965

© Stadsarchief
Disclaimer / Colofon
<