Keetje Tippel

nr. 010109000008

Film

Keetje Tippel is de hoofdfiguur in de gelijknamige film van Rob Houwer uit 1975 met Monique van de Ven in de titelrol. Het is een verfilming van het autobiografische boek van Neel Doff, die tien jaar van haar jeugd doorbracht in de achterbuurten van Amsterdam.

Neel Doff

Cornelia Hubertina Doff kwam in 1864 als zesjarig meisje naar Amsterdam. Het straatarme gezin Doff trok van de het ene naar het andere krot. Vaak leefden ze in een kelderwoning tussen de ratten. Neel moest al jong hard werken om bij te dragen aan het onderhoud van het gezin. Later trouwde zij in België met een rijke man en bouwde ze een welgesteld bestaan op.

Honger en ellende

In 1909 begon Neel Doff haar herinneringen aan haar jeugd in Amsterdam te beschrijven. Haar eerste boek, Jours de famine et de détresse, verscheen in Nederlandse vertaling als Dagen van honger en ellende (1915). Ze schreef nog twee vervolgen: Keetje Tippel en De avond dat Mina mij meenam.

Tippelen

In 1873 zetten haar moeder en oudste zus – zelf hoer – de vijftienjarige Neel aan tot prostitutie. Ze namen haar mee naar een 'ouwe heer die je benen wil zien'. Met haar 'ongewassen lichaampje' en haar 'krullen vol luizen' verdiende ze toch een paar gulden. Door de film Keetje Tippel wordt Neel Doff vooral als prostituee gezien. Maar dat was nooit echt haar beroep.
Affiche voor Keetje Tippel, verfilmd naar het gelijknamige boek, 1975

© Stadsarchief
Disclaimer / Colofon
<