De Amsterdamse grachten

nr. 1392A1000008

Aan de Amsterdamse grachten

In 1956 schreef componist Pieter Goemans onder een pseudoniem het lied 'Aan de Amsterdamse grachten'. Het werd een enorm succes. In de Top 100 van Nederlandse liedjes die Het Parool enkele jaren geleden samenstelde belandde het lied op de eerste plaats. Het carillon van de Westertoren brengt op dinsdag elk half uur 'Aan de Amsterdamse grachten' ten gehore.

Ontstaansgeschiedenis

Componist Goemans vond inspiratie voor het lied toen hij in 1949 op de brug liep waar Prinsengracht en Leidsegracht elkaar kruisen. Een paar jaar later hoorde Dick Schallies, pianist bij het Metropole Orkest, het hem spelen. Hij was onder de indruk. Via via kwamen ze bij muziekuitgever Metro terecht. Die wilde het lied wel uitbrengen. Goemans schreef toen binnen twee dagen een tekst bij zijn muziek, in het Nederlands én het Engels.

Pseudoniem

Toen Pieter Goemans (1925-2000) zijn hit 'Aan de Amsterdamse grachten' schreef, was hij student rechten. Zijn vader was ambassadeur. De amusementswereld had toen een wat ordinaire reputatie. Die zou de goede naam van de familie Goemans kunnen aantasten. Pieter mocht daarom van zijn vader best muziek maken, maar dan wel onder een andere naam. Dus bracht hij het lied uit onder het pseudoniem Peter Shott, naar de achternaam van zijn moeder.

Versies

Johnny Kraaykamp was de eerste die 'Aan de Amsterdamse grachten' zong, in Café de Paris bij het Leidseplein. Daarna zijn er vijf versies van het lied op grammofoon uitgebracht. Wim Sonneveld nam het lied in 1962 op en ook Tante Leen, Louis Dusée en Louis Neefs zongen het op plaat. Maar de oudste opname is die van Nan en Hans Boskamp. Op het label staat zelfs nog ouderwets 'Amsterdamsche grachten' gespeld.

Nan en Hans Boskamp

In 1956 zetten Hans Boskamp en zijn vrouw Nan 'Aan de Amsterdamse grachten' voor het eerst op plaat. Hans Boskamp was onder andere voetballer en acteur. Hij werd in 1954 profvoetballer in Amsterdam. Boskamp werd zeven keer geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar kwam nooit van de reservebank af. Zelf vertelde hij graag dat hij de record-reserve van het Nederlands elftal was; hij zou 48 keer op de bank hebben gezeten.

'Aan de Amsterdamse grachten', gezongen door Nan en Hans Boskamp, 1956

© Stadsarchief
Disclaimer / Colofon
<