Archiefbank

50 kilometer Amsterdams archief

Met de Archiefbank kunt u documenten uit de archieven en collecties zoeken en raadplegen.

Het leeuwendeel van wat het Stadsarchief Amsterdam bewaart staat beschreven in de Inventarissen. Deze beschrijvingen zijn integraal doorzoekbaar.

Van veel Inventarissen is ook de inhoud online te raadplegen, in de vorm van scans.

Kunt u de inhoud van een bepaalde inventaris nog niet zien, dan kunt u deze door ons laten scannen. Zo ontsluiten we samen 50 kilometer Amsterdams archief.

Naast de Inventarissen zijn er de Indexen, nadere toegangen op bepaalde, volledig gescande stukken archief. Hier vindt u vooral genealogische informatie.

Start met zoeken

Hoe werkt 'Scan on Demand'?

Van aanvraag tot aflevering, het hele proces van een bestelling via onze Archiefbank in beeld gebracht. Bekijk de foto's van Sander Heezen in de presentatie zo werkt de Archiefbank

Archiefbank wint prijs "Best Archives Website"

De Archiefbank heeft gewonnen bij de 2009 Best Archives on the Web Awards van ArchivesNext.com.

De sinds kort in het Engels vertaalde Amsterdamse Archiefbank is nu, na het winnen van een landelijke Computable Award vorig jaar, ook internationaal onderscheiden.

In de categorie Best Archives Website deelt de Archiefbank van het Stadsarchief de hoofdprijs met Mapping Our Anzacs van de National Archives of Australia en Seeking Michigan van de Library of Michigan en de State Archives of Michigan.

Archiefbank wint Computable Award

De Archiefbank is bekroond met een Computable Award 2008 in de categorie ICT-project van het jaar. In deze categorie waren 5 projecten genomineerd: van de KLM, de NS, bierbrouwer Inbev en de chemie-gigant DSM. De toekenning van de prijs is bepaald door stemmen uit het publiek. Het Stadsarchief en Toutatis zijn apetrots gekozen te zijn uit dit rijtje van grote bedrijven.

Hartelijk dank aan allen die op ons hebben gestemd!

Computable Award

Vragen?

Het systeem wordt haarfijn uitgelegd in hoe werkt de Archiefbank.

Heeft u verdere vragen over de werking, betalingen of het bekijken van door u gekochte scans, stuur dan een mail aan info@stadsarchief.amsterdam.nl.

Demonstratie

Om u een goede indruk te geven van de mogelijkheden van de Archiefbank hebben we een aantal volledige Inventarisnummers gratis toegankelijk gemaakt.

Archief 389, Inventarisnummer 3

Aangrijpende brieven die Armand Haagman schreef vanuit kamp Westerbork aan zijn vriendin, de revueartieste Louisette.

Brieven van Armand Haageman aan Louisette

Archief 5225, Inventarisnummer 5543

Uit het het Politiearchief: stukken betreffende Dirk Rietveld, bijnaam Dirk de Waterduiker, die 24 Jordaanbewoners van de verdrinkingsdood redde.

Dirk Rietveld, bijnaam Dirk de Waterduiker

Systeemeisen

De Archiefbank is mede mogelijk gemaakt door de Mondriaanstichting en het VSB fonds.

Laatst bijgewerkt op 17 feb 2015

Hoe werkt de Archiefbank | Archiefvormers | Indexen | Inventarissen | Actie Overgenomen Delen | VeleHanden Coupon