Programma

Tentoonstellingen

Heineken’s Amsterdam

Gerard Heineken, brouwer en bouwer

Vanaf 7 februari

Gerard Heineken (1841-1893) neemt in 1864, nu honderdvijftig jaar geleden, de oude brouwerij De Hooiberg over. Amsterdam is dan een verarmde stad. Een aantal vooruitstrevende Amsterdammers helpt de stad vooruit, het Paleis voor Volksvlijt wordt gebouwd en het Vondelpark wordt aangelegd. Ook Heineken wil vooruit. In 1868 laat hij een nieuwe brouwerij neerzetten aan de rand van de stad, het begin van de bekende Heineken brouwerij aan de Stadhouderskade. De ondernemer en vernieuwer Heineken wordt snel succesvol met het brouwen van het toen nieuwe ‘Beierse bier’, het bier dat we nu pils noemen. Maar Gerard Heineken is ook een betrokken Amsterdammer. Hij spant zich in voor goede huisvesting voor arbeiders en voor de bevordering van kunst. De expositie toont hoe de grondlegger van het wereldwijde concern ook één van de grondleggers is van het moderne Amsterdam.

7 februari t/m 11 mei 2014
Toegang €6, met korting €4

Meer informatie over de tentoonstelling.

Groepsrondleidingen Bij de tentoonstelling worden groepsrondleidingen voor 10-20 personen gehouden met een drankje na afloop in Café de Bazel in het Stadsarchief. Kosten voor de rondleiding bedragen €85, plus €4 per persoon voor de toegang tot de tentoonstelling. Voor inlichtingen en reserveren: 020-2511619 of mail naar groepsrondleidingen@stadsarchief.amsterdam.nl.

Gerard Heineken

Over ouder worden en liefde

Foto’s van Bert Nienhuis toen en nu

28 maart t/m 25 mei 2014
Stadsarchief Amsterdam – Centrale Hal — gratis toegang

Fotograaf Bert Nienhuis maakte in zijn carrière vele portretten van bekende Nederlanders. Voor deze nieuwe tentoonstelling ging hij opnieuw op bezoek bij een aantal van zijn vroegere modellen. Hij fotografeerde ze opnieuw, nu in een bredere context, in hun eigen omgeving en met hun geliefden. De oude en nieuwe foto’s naast elkaar leveren een indrukwekkend beeld op over ouder worden en liefde. Onvermijdelijk knaagt de tijd aan ons allemaal maar dat doet niets af aan de liefde, die lijkt tijdloos.

Remco Campert en Deborah Wolf

Bert Nienhuis heeft sinds de jaren zeventig een indrukwekkend fotografisch oeuvre opgebouwd, waarin portretten en sociale reportages een centrale plaats innemen. Zijn portrettenarchief is een tijdsdocument van onschatbare waarde. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw maakte Nienhuis furore met reportages voor de bijlagen van Vrij Nederland. Reportages als Achter op de Antillenstraat en De pont van kwart over zeven maakten veel indruk op een groot lezerspubliek.

Bert Nienhuis werd in 1944 geboren in Amsterdam in een kunstzinnig en intellectueel milieu. Als kind kwam hij al in aanraking met bekende fotografen als Cas Oorthuys, Aart Klein en Ad Windig. Nienhuis studeerde aan de filmacademie in Amsterdam en de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten, als fotograaf is hij echter goeddeels autodidact.

De collectie van Bert Nienhuis is ondergebracht bij het Maria Austria Instituut (MAI) in Amsterdam. In nauwe samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam is er in 2013 een plan ontwikkeld om een groot deel van de collecties te digitaliseren en toegankelijk te maken via een eigen beeldbank. Als start van dit project werd gekozen voor de collecties van drie markante fotografen te weten Paul Huf, Bert Nienhuis en Lex van Rossen. Onder de titel ‘Boegbeelden’ en met steun van het Mondriaan Fonds, het VSB Fonds, het SNS Reaal Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds worden de rijke collecties van deze drie toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Met trots presenteert het Maria Austria Instituut met deze tentoonstelling de eerste resultaten.

Bert maakte portretten van K.Schippers, Bettine Vriesekoop, Hedy d’ Ancona, Mensje van Keulen, Remco Campert, Reinbert de Leeuw, Youp van ’t Hek, Jan Cremer, Frans Brüggen, Nelleke Noordervliet, Anna Enquist, Erwin Olaf, Kitty Courbois, Adelheid Roosen, Ed van Thijn, Frans Weisz, Jeroen Henneman, Wim Kok, Han de Vries en hun geliefden.

Meer Bert Nienhuis:

Amsterdam! van Ed van der Elsken

Foto’s 1947 – 1980

Tentoonstelling
6 juni t/m 14 september 2014

Naar aanleiding van de herdruk van het legendarische fotoboek Amsterdam! worden in het Stadsarchief ruim honderd vintage prints van Ed van der Elsken (1925-1990) geëxposeerd. Het gaat
om de originele drukken die voor het boek zijn gebruikt, afdrukken uit eigen collectie en uit particulier bezit. Daarnaast wordt de serie kleurendia’s getoond die Van der Elsken maakte in het midden van de jaren zeventig in opdracht van het Stadsarchief Amsterdam.

Straatbeeld Groenburgwal, 1963. Foto Ed van der Elsken.

De tentoonstelling geeft een indrukwekkend verslag van een roerige periode in de Amsterdamse geschiedenis. Het verbeten verzet tegen de autoriteiten komt ruim in beeld, maar we zien ook het dagelijks leven op straat, de na-oorlogse armoede en de toenemende welvaart in de jaren zestig en zeventig. De tentoonstelling is een must see voor babyboomers en hun kinderen. Zij kunnen zich samen verwonderen over hoe anders het nabije verleden is, door te kijken naar de foto’s van een van de beste fotografen van Nederland.

Meer over Amsterdam! van Ed van der Elsken

Ed van der Elsken in de Beeldbank.

De straat op! Drie Amsterdamse straatfotografen

Recent werk van Hans Eijkelboom, Reinier Gerritsen en Theo Niekus

Tentoonstelling 6 juni – 21 september 2014 Stadsarchief Amsterdam

Tegelijk met de tentoonstelling Amsterdam! Oude foto’s van Ed van der Elsken.
1947-1970 presenteert het Stadsarchief Amsterdam recent werk van de fotografen Hans Eijkelboom, Reinier Gerritsen en Theo Niekus. De straatfotografie beleefde met William Klein, Robert Frank en Ed van der Elsken een hoogtepunt in de jaren zestig en zeventig, maar het onderwerp is de laatste tijd weer springlevend. Voor Hans Eijkelboom, Reinier Gerritsen en Theo Niekus is de straat, waar de dynamiek en vitaliteit van de grote stad zichtbaar worden, al jaren hun werkterrein. Zij weten het begrip straatfotografie een nieuwe invulling te geven. De tentoonstelling De straat op! is een antwoord en een aanvulling op Van der Elskens Amsterdam.

Drie fotografen
Straatfoto’s bieden een directe, spontane en herkenbare blik op ons dagelijks leven en zetten een vergrootglas op de maatschappij.

Hans Eijkelboom (1949) blijft het liefst onopgemerkt als hij het alledaagse uiterlijk van de moderne stadsmens registreert. Daarvoor houdt hij de camera laag voor zijn lichaam terwijl hij die via een draadontspanner in zijn zak bedient. Zijn werk bestaat uit fotoseries die overeenkomsten en verschillen in bijvoorbeeld kleding, eetgedrag en haarstijl laten zien.

Reinier Gerritsen (1950) kijkt naar wat hij de choreografie van de straat noemt. Meestal zijn de mensen op zijn foto’s onderweg en fotografeert Gerritsen ze op loze momenten, wachtend voor het stoplicht, op het perron, in de metro of op de pont. Hij gebruikt daarbij de mogelijkheden van de digitale fotografie: elke foto bestaat uit een reeks kort na elkaar gemaakte opnamen die hij in Photoshop combineert tot een overtuigend beeld.

Theo Niekus (1956) ten slotte staat misschien het dichtst bij Ed van der Elsken. Hij kijkt rond of hij foto’s ziet ‘gebeuren’ en vangt losse momenten in al hun drukte, onvoorspelbaarheid en rommeligheid. Niekus maakt zelf onderdeel uit van de menigte en is, net als sommige zwervers, straatmuzikanten en andere straatbewoners een bekende verschijning in Amsterdam. Zijn bijnaam: de Damrakfotograaf.

Film
De presentatie wordt gecompleteerd door drie korte films van de Franse fotografe en filmmaker Jocelyne Moreau (1968). Zij volgde de drie fotografen terwijl ze op straat aan het werk zijn en maakt de verschillen in hun werkwijze inzichtelijk: de conceptuele aanpak van Hans Eijkelboom, de beeldende aanpak van Reinier Gerritsen, waarin de postproductie een sleutelrol vervult, en de intuïtieve aanpak van Theo Niekus.

Masterclass
In aanloop naar Fotoweek 2014 van 12-21 september met als thema Kijk! Mijn geluk organiseert Stadsarchief Amsterdam een fotowedstrijd Het geluk ligt op straat. Iedereen kan deelnemen; de winnaars – uitgekozen door een deskundige jury – mogen een Masterclass van de drie straatfotografen volgen: leer op een andere manier te kijken en te reageren op onverwachte momenten op straat.

De tentoonstelling De straat op! is vanaf 6 juni te zien in de in de centrale hal van het Stadsarchief en is vrij toegankelijk. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Evenementen


Antwoord op persoonlijke vragen over de Tweede Wereldoorlog

De specialisten van het Stadsarchief Amsterdam staan in het weekend van 3 en 4 mei voor u klaar om u te helpen bij het onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog.

Voor veel Amsterdammers liggen in het Stadsarchief antwoorden op oude vragen verborgen. In het weekend van 3 en 4 mei kunt u bij ons terecht met uw vragen over de Tweede Wereldoorlog. Wie woonden er nou in het huis van de buren, en klopt dat verhaal van uw grootouders over de bominslag in hun straat? Antwoord op deze en alle andere vragen vindt u in de archieven. Als u nog nooit zelf onderzoek hebt gedaan reiken wij u op 3 en 4 mei de hand. In dat weekend gaan onze specialisten voor u in de archieven op zoek naar het antwoord op uw vraag. Er is die dagen een speciale balie voor onderzoek gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. U wordt snel en vakkundig op weg geholpen door twee van onze medewerkers die de gemeentelijke archieven uit die periode door en door kennen. De balie is ingericht op initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Muziek


Weltklassik am Klavier

Maandelijks is in het Stadsarchief Amsterdam Weltklassik am Klavier te gast. Weltklassik am Klavier is een wijdvertakt netwerk van kleinschalige concerten waarin jonge, hooggeschoolde pianisten acte de présence geven. Onder deze musici van diverse nationaliteit vele winnaars van prijzen bij internationaal prominente concoursen.

Toch worden zij eerst zorgvuldig geselecteerd, onder de aegis van drie wereldvermaarde solisten c.q. pianopedagogen: Bernd Goetzke en Lars Vogt te Hannover en Matti Raekallio te New York.

Organisch gegroeid omvat Weltklassik am Klavier! inmiddels een 350 recitals per jaar, verspreid over ruim 30 sfeervolle locaties ter grootte van 50 tot 100 stoelen. Hierin komt het imposante, klassieke pianorepertoire van barok tot en met laatromantiek immers het beste tot zijn recht: Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Brahms, Debussy, Ravel, Rachmaninov.

In 2013 bezochten al met al een 15.500 muziekliefhebbers de recitals van Weltklassik am Klavier! Vanaf 2014 ontvouwt dit netwerk zich in Nederland op alvast zeven locaties en er liggen hier even zoveel in het verschiet.

Toegang
Volwassenen: € 20 excl. reserveringskosten
Studenten: € 15 excl. reserveringskosten
Kinderen en jongeren tot 18 jaar: gratis

Wij verheugen ons op uw bezoek!

Voor het actuele programma en reserveringen zie Weltklassik am Klavier

Filmzaal

Historisch filmmateriaal Heineken

Tijdens de expositie Heineken’s Amsterdam draait in de Filmzaal een speciaal voor de gelegenheid gemaakte compilatie van historisch filmmateriaal van en over Heineken. Er wordt een bedrijfsfilm getoond uit de jaren dertig en een aantal commercials uit onder meer de jaren zestig en zeventig. De bedrijfsfilm heeft als titel Van gerst tot bier en vertelt het productieverhaal van pils, van de oogst van het gerst tot het brouwen en bottelen van het bier. Eén van de commercials geeft het antwoord op de prangende vraag: wat drinken ze nu eigenlijk op de maan? Het is een doorlopende voorstelling van 20 minuten.

Rondleidingen

400 jaar Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel

Op zondag 11 en zondag 18 mei organiseert het Stadsarchief twee rondleidingen met Lydia Hagoort, auteur van Het Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel: de begraafplaats van de Portugese Joden in Amsterdam 1614-1945. Dit ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Beth Haim.

Portugees-Joodse begraafplaats, foto Theo Baart, 1984

Op 11 april 1614 werd in Ouderkerk aan de Amstel het Beth Haim (Huis des Levens) ingewijd met de begrafenis van een jongetje: Joseph Senior. ‘Op deze plaats heb ik mij onder het stof gewenteld. Kort na mijn geboorte heb ik de wereld verlaten’ (…) staat op zijn steen te lezen. Op 31 mei 1614 tekenden de Portugese bestuurders het koopcontract.

Vierhonderd jaar later is de begraafplaats nog altijd in gebruik en te bezichtigen. Een historisch pareltje midden in het dorp, met de gebeeldhouwde graven en het Rodeamentoshuis (Huis der Ommegangen) aan het water. Er heerst een sfeer van tijdloosheid en eerbied. Het is de laatste rustplaats van onder anderen rabbijn Menasseh Ben Israel, arts/ondernemer Samuel Sarphati, actrice Fien de la Mar en vastgoedhandelaar Maurits Caransa.

Ter gelegenheid van het jubileum is er van 11 april tot en met 22 september 2014 een tentoonstelling in het Historisch Museum Ouder-Amstel in de Diaconiehuisjes in de Kerkstraat 5-8 tegenover de begraafplaats. Op 1 juni vindt de officiële herdenking plaats.

Op het Stadsarchief worden de archieven van de begraafplaats bewaard; het Portugeestalige begraafregister is het oudste document uit het archief van de Portugees-Joodse gemeente.
Aanvang 12.00 uur met koffie/thee en korte introductie in het Vega-huis bij de begraafplaats, Kerkstraat 10; rondwandeling van ca. 12.30 tot ca. 14.30. De begraafplaats is wandelend of fietsend langs de Amstel te bereiken, per auto of met bus 175 vanaf metrostation Bijlmer Arena, halte Brug/Hoger Einde.

Aanmelden:
lhagoort@stadsarchief.amsterdam.nl
ovv rondleiding Beth Haim.
Kosten 7,50 euro inclusief koffie, ten behoeve van het onderhoud van de begraafplaats en aldaar te voldoen.
Maximaal ca. 12 personen per keer.

Pronkstuk van de Nederlandse architectuur

Het Stadsarchief organiseert rondleidingen in gebouw De Bazel, het imposante voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, een pronkstuk van de Nederlandse 20e- eeuwse architectuur.

Onder deskundige begeleiding wordt u rondgeleid door de monumentale stijlkamers met een koloniaal verleden en in de Schatkamer, de permanente tentoonstellingsruimte met Art Deco schilderingen op de muren en plafonds. Vele bouwkundige en decoratieve elementen in zowel het gebouw als het exterieur herinneren aan een boeiend verleden van Nederlands grootste bank.

U bezoekt het Informatiecentrum, met alle informatie over Amsterdammers en hun stad, de Studiezaal originelen en de Filmzaal met prachtige historische films. Het Café kan worden bezocht, met diverse assortimenten, variërend van koffie/thee met gebak of een afternoon tea. Informatie over assortimenten in Café De Bazel is verkrijgbaar bij het maken van uw reservering.

Rondleidingen:
  • Zaterdag & zondag 14.00 uur
Kosten : 6 Euro volwassenen, 4 Euro (65+/Stadspas), kinderen tot 12 jaar gratis.

Als u zeker wilt zijn van een plek kunt u reserveren:
Telefonisch 020 - 25 11 511
(maandag t/m vrijdag 9.00 tot 17.00 uur)

Of per e-mail: rondleidingen@stadsarchief.amsterdam.nl
(u ontvangt een e-mail terug)

Groepsrondleidingen:
  • Op elk gewenst tijdstip tussen 10.00 en 16.00 uur (weekend- en feestdagen vanaf 12.00 uur).
Kosten groepsrondleidingen: 85 Euro per groep van maximaal 20 personen (meerdere groepen tegelijk mogelijk).

Voor reservering van groepsrondleidingen en -ontvangsten neemt u contact op met Meino Schraal, bij voorkeur per e-mail: groepsrondleidingen@stadsarchief.amsterdam.nl
Of bel: 020- 2511619 (dinsdag t/m vrijdag)

Tijdens rondleidingen kan het gebeuren dat vanwege interne vergaderingen en conferenties niet alle stijlkamers te bezichtigen zijn. Bij het maken van een reservering is helaas niet altijd te voorspellen of dit het geval is. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Wandelingen


Mee in Mokum stadswandelingen

Het beginpunt van de wandeling Grachtengordel Zuid, tussen Leidsegracht en Amstel, is het Stadsarchief Amsterdam in het gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Het gebied dat u bewandelt is het Werelderfgoed kunstwerk dat beroemd is over de hele wereld. De route voert langs de rijke Herengracht en Keizersgracht, intiemere kleine grachten, winkelstraten, kunst, een houten kerk en eindigt met een riant uitzicht op de Amstel. Onderweg wijst de rondleider u op bijzondere details die u en anderen gemakkelijk over het hoofd zien.

Mee in Mokum wandelt met kleine groepjes, maximaal tien personen. Zo houdt u altijd contact met uw rondleider en de rondleider met u. De rondleiders zijn allen vrijwilligers. Hun passie is de geschiedenis van Amsterdam en de kennis van die geschiedenis delen zij, belangeloos, graag met u.

De wandelingen vinden plaats van dinsdag t/m zondag. De start is om 13.00 in de Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam.

Meer informatie en reserveren

Schatkamer

Archiefschatten

Als u de metersdikke kluisdeuren bent gepasseerd krijgt u de indruk alsof u in een Egyptische grafkamer aankomt.

De Schatkamer bestaat uit twee verdiepingen, waarbij de bovenste het karakter van een galerij heeft. In de Schatkamer bevinden zich de originele stukken uit de archieven en collecties. In de sfeervolle ruimte staan vitrines opgesteld en ook de ladekasten met daarin de documenten. Een bezoek aan de Schatkamer brengt u wel heel dichtbij de mensen die getuigen waren van soms ontroerende, beslissende momenten in de Amsterdamse geschiedenis.

Bekijk ook de online Amsterdamse schatten

Vondelingen en wezen in de Schatkamer

In de Schatkamer is van donderdag 12 december t/m zondag 16 maart een vitrine ingericht met werk van twee kunstenaars: Hinke Schreuders en Clara Brinkgreve.

Hinke Schreuders maakte kunstwerken gebaseerd op een antieke geborduurde doek: een stoplap die in 1888 werd gemaakt door een Amsterdams weesmeisje. Door archiefonderzoek kwam ze tot de ontdekking dat de stoplap gemaakt is door Aaltje van Malenstein, die op 23 oktober 1884 met haar broertje Hendrik werd opgenomen in het Diaconieweeshuis der Nederduits Hervormde Gemeente aan de Stadhouderskade.

Aaltje van Malenstein, ca. 1890.

Een stoplap is een geborduurde doek waarop meisjes leerden of toonden hoe je moest stoppen: met naald en draad werden weefsels gemaakt waarmee een gat in textiel gerepareerd kon worden. Hinke Schreuders gebruikte het door haar gevonden exemplaar als uitgangspunt voor een serie delicaat geborduurde werken. De kleuren en motieven van de stoplap vormden de basis voor het reproduceren van delen daarvan, een tijdrovende en uitermate precieze techniek waarvan het moeilijk is voor te stellen dat die door jonge meisjes gedaan kon worden.

Hinke Schreuders, uit de serie 'What remains' (2013), geïnspireerd door de stoplap van Aaltje van Malenstein.

In de vitrine ligt de stoplap uit 1888, aangevuld met een portret van Aaltje en enkele documenten waaronder het inschrijfregister van het Diaconieweeshuis. Ook zijn een aantal werken die Hinke Schreuders maakte tentoongesteld.

In de vitrine zijn ook een zevental etsen van Clara Brinkgreve te bewonderen. Zij liet zich inspireren door zogenaamde ‘vondelingenpakketten’ die zich in het Amsterdam Museum bevinden. Het zijn kleertjes die Amsterdamse vondelingen aan hadden toen zij gevonden werden — ergens op straat of in een portiek achtergelaten door een wanhopige moeder. Soms liet zij een briefje bij het kind achter, maar meestal niet. Het vroegste bundeltje kleren is van 1893, het laatste is afkomstig uit de jaren 1940-1945.

In het kader van historisch onderzoek kreeg Clara Brinkgreve de vondelingenpakketten onder ogen en ondervond hoe deze historische voorwerpen het hart kunnen raken en letterlijk tot de verbeelding spreken. Nader onderzoek in het Stadsarchief voorzag de schamele doekjes, hemdjes, luiers en sokjes van meer reliëf en betekenis. Als graficus heeft zij aan de hand van deze stille materiële getuigenissen het dramatisch verhaal van de vondelingen en hun eerste opvang in beeld gebracht. In de serie van veertien etsen toont zij welke beelden deze historische blijken van eenzaam begonnen kinderlevens bij haar oproepen. De complete serie etsen is in 2013 door het Stadsarchief verworven en zal binnenkort ook op de beeldbank te zien zijn.

Amsterdam in gesprek

Elke 1e en 3e zondag van de maand worden spraakmakende gastsprekers geïnterviewd, over onderwerpen uit de roemruchte Amsterdamse geschiedenis. Of een actueel onderwerp wordt in historisch perspectief besproken.

Aanvang om 15.00 uur.
Toegang is gratis.

Let op: gezien de capaciteit van de zaal kunnen we maximaal 100 mensen toelaten.

20 april Eerste Paasdag: geen Amsterdam in gesprek

4 mei: Februari 1941: verzet en collaboratie

Met Stijn Reurs (journalist en onderzoeker Nederlands collaboratieverleden).

In februari 1941 namen de spanningen in Amsterdam toe; met relletjes, knokpartijen, de dood van W.A. man Koot en de eerste grote razzia. Stijn Reurs vertelt over de gebeurtenissen die leidden tot de februaristaking, over collaboratie en verzet.

18 mei: The Beatles in Amsterdam

Met Berend Boudewijn (regisseur en voormalig TV- presentator), Henk van Gelder (journalist), Vic van de Reijt (muziekkenner en Beatles-fan), Herman Stok (voormalig TV- presentator), Joop van Zijl (voormalig verslaggever)

1 juni: Amsterdam! van Ed van der Elsken

Met: Kees de Koning (oprichter platenlabel Top Notch) en Hripsimé Visser (conservator fotografie Stedelijk Museum)

15 juni: Drie straatfotografen van Amsterdam

Met de fotografen Hans Eijkelboom, Reinier Gerritsen en Theo Niekus

Cursussen

Het Stadsarchief Amsterdam biedt diverse cursussen aan. De cursussen vinden plaats in het leslokaal van het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@stadsarchief.amsterdam.nl.

Paleografie

De cursus Paleografie is volgeboekt.

De cursus Paleografie (oud schrift) helpt degenen die bij onderzoek stuiten op archiefstukken die moeilijk leesbaar zijn. Vooral in zeventiende-eeuwse of nog vroegere teksten is het schrift anders dan het huidige. Ook bepaalde afkortingen en woorden die nu niet meer gangbaar zijn, kunnen problemen opleveren. De lessen behandelen het schrift van de vijftiende tot de negentiende eeuw. In elke afzonderlijke les wordt u meegenomen naar een aansprekend thema uit de geschiedenis van Amsterdam. Behalve dat u oefent met vele verschillende oude handschriften, leert u tevens het een en ander over onderwerpen als weeshuizen, kerken, scheepvaart, rampzalige gebeurtenissen, koloniën, enzovoort, enzovoort.

U ontvangt bij de eerste les de teksten en het cursusschema.

Tijdstip: 11 zaterdagmiddagen van 15.00-17.00 uur.
Data: 25 januari – 5 april 2014
Locatie: leslokaal Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32
Kosten: € 150,- voor gehele cursus, inclusief lesmateriaal.
Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 15 per cursus.
Informatie: Pieter Flinkenflögel, info@stadsarchief.amsterdam.nl

Brand van het oude Stadhuis te Amsterdam op 7 Juli 1652. Tekening H. Spilman. Afbeeldingsbestand: 010094001183

Genealogie

De cursus Genealogie is volgeboekt.

In de cursus Genealogie worden allerhande bronnen behandeld die u nodig heeft voor uw genealogisch onderzoek. Aan de orde komen de Burgerlijke Stand, het Bevolkingsregister, de Doop-, Trouw- en Begraafregisters. Maar ook de notariële archieven, de archieven van de Weeskamer, kerkelijke archieven en die van andere instellingen. Tevens ontdekt u wat het internet de genealoog heeft te bieden. In zeven gevarieerde lessen leert u hoe u meer te weten kunt komen over uw voorvaderen. Het programma bestaat uit:

Tijdstip: zeven zaterdagmiddagen van 12.15-14.15 uur
Data: 25 januari – 8 maart 2014
Locatie: leslokaal Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32.
Kosten: € 110,- voor de gehele cursus, inclusief lesmateriaal.
Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 15.

Gezinskaart van burgemeester De Vlugt. (Zie ook Amsterdamse Schatten: Bevolkingsregister)

Joodse Genealogie

“Mijn voorvader heette Samuel, maar noemde zich ook Salomon, Zadok en Soesman. Kan dat eigenlijk wel?” Moet je om Joodse genealogie te kunnen bedrijven Hebreeuws kennen? Is er verschil tussen de bronnen bij onderzoek naar Hoogduitse en Portugese Joden? Deze en andere vragen komen aan bod bij de cursus Joodse Genealogie. Het programma bestaat uit:

Tijdstip: Vijf woensdagmiddagen van 14.00 - 16.00 uur
Data: 19, 26 maart, 2,9, 23 april
Locatie: leslokaal Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32.
Kosten: € 80,- voor de gehele cursus, inclusief lesmateriaal.
Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 15.
Informatie: Pieter Flinkenflögel, info@stadsarchief.amsterdam.nl

Huizenonderzoek in Amsterdam

De cursus Huizenonderzoek is volgeboekt.

Bij het Stadsarchief is het mogelijk onderzoek te doen naar de geschiedenis van huizen, bijvoorbeeld het huis waarin u woont. In verschillende bronnen zijn hierover gegevens te vinden. Zo kunt u kijken of er oude foto’s en prenten zijn van uw huis, wie er allemaal in hebben gewoond, wie de eigenaars zijn geweest en misschien is te achterhalen wanneer het is gebouwd. Wegens de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam ligt de nadruk van deze cursus op het gebied binnen de Singelgracht. Dit onderzoek kan ingewikkeld en tijdrovend zijn, via de cursus maakt u kennis met de mogelijkheden die de archieven u bieden.

Het programma bestaat uit:

Tijdstip: Vier zaterdagmiddagen van 12.15-14.15 uur.
Data: 15 maart – 5 april 2014
Locatie: leslokaal Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32
Kosten: € 65,- voor de gehele cursus, inclusief lesmateriaal.
Aantal deelnemers: minimaal 8 en maximaal 15.
Informatie: Pieter Flinkenflögel, info@stadsarchief.amsterdam.nl

Rustenburgerstraat, door H. M. J. Misset. De huizen werden afgebroken voor het doortrekken van de Van Woustraat. Afbeeldingsbestand: 010097001974

UNESCO Werelderfgoed Podium

Het Werelderfgoed Podium is de startplek om kennis te maken met UNESCO Werelderfgoed in Nederland. Nederland heeft negen door UNESCO erkende werelderfgoederen, die tot leven worden gebracht in het Werelderfgoed Podium. Het Werelderfgoed Podium is gevestigd de Hal van het Stadsarchief. Het is tevens het informatiecentrum voor Grachtengordel Amsterdam Werelderfgoed, dat sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Welke plekken zijn Werelderfgoed? Wat maakt ze uniek voor nu en later? Hoe komt een plek op de Werelderfgoedlijst? En welke voordelen en verplichtingen brengt dit met zich mee? Op deze en veel andere vragen geeft het Werelderfgoed Podium antwoord.

In een permanente tentoonstelling is te zien, horen en lezen welke UNESCO Werelderfgoederen in Nederland te vinden zijn, en wat hen zo onderscheidend maakt. Ook kom je meer te weten over UNESCO Werelderfgoed in het algemeen en over de bijna 1.000 plekken die wereldwijd op de Wereld¬erfgoedlijst staan. Van alle Nederlandse werelderfgoederen laten we bijzondere voorwerpen zien, zoals een 16e eeuwse passer voor de Grachtengordel Amsterdam en een door Gerrit Rietveld ontworpen Divantafeltje.

Elke Nederlands Werelderfgoed heeft een eigen poster met veel achtergrondinformatie, dat gratis meegenomen kan worden. Vanuit het Werelderfgoed Podium starten regelmatig rondleidingen, lezingen en andere activiteiten.

www.werelderfgoed.nl

Dinsdag-Vrijdag: 10.00-17.00
Zaterdag-Zondag: 12.00-17.00

Toegangsprijs: Gratis

Stadsboekwinkel

Foto: Ton van Rijn
De Stadsboekwinkel is gespecialiseerd in publicaties over Amsterdam. De winkel is in de eerste plaats een service aan de bezoekers van Stadsarchief. Maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een cadeau met een Amsterdams accent is de winkel een bezoekje waard.

Stadsboekwinkel

Café de Bazel

Foto: Ton van Rijn
In de hal van het Stadsarchief vindt u café De Bazel, ontworpen door architecten Claus en Kaan. Het is er sfeervol en levendig. Vanuit het café heeft u een prachtig uitzicht op de monumentale hal met zijn schitterende vloer van groene en zwarte Venetiaanse glastegels en de hoge witte zuilen die de blik leiden naar het hoge glazen dak. De hal doet denken aan de kantoorhal van het Larkinbuilding uit 1904 dat ontworpen is door de bekende Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Karel de Bazel heeft meer ruimtelijke spanning gecreëerd, onder andere door de afstand tussen de kolommen in de hal te variëren en de tweede verdieping tot midden in de hal te laten doorlopen.

Het café heeft 60 zitplaatsen en is geopend van 10.00 tot 17.00, op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00. De lunchkaart is gevarieerd en biedt verrassende gerechten. Bij de koffie en thee kunt u genieten van zoete delicatessen die met verse ingrediënten en volgens eigen recept worden bereid. U bent ook welkom voor een glas fris, bier of wijn of vers geperst vruchtensap. Op verzoek serveren wij een echte Engelse Afternoon Tea!

Café de Bazel

Laatst bijgewerkt op 16 april 2014