Laatste Nieuws

Voor tentoonstellingen en evenementen zie ons Programma

Flickr in de Beeld- en Archiefbank

Tijdens de Museumnacht van 2009 heeft het Stadsarchief een Flickr Groep gelanceerd waarin een jaar lang hedendaagse straatfotografie van Amsterdam werd verzameld. Op 15 november 2010 zijn al deze foto's inclusief metadata gedownload en opgenomen in de collectie. Uit de 8080 foto’s die zijn gedownload, zijn 354 foto’s geselecteerd en in de Beeldbank opgenomen.

Toeristen wachten aan het Rokin op een rondvaartboot, AmsterSam, 2010.

Magie op het Leidseplein, Wolfgang Josten, 2005.

Omdat er na 15 november 2010 nog beelden aan de Flickr website van het Stadsarchief zijn toegevoegd, is besloten om in 2014 nogmaals een harvest van de website te maken. In juni 2014 is de groep definitief gesloten.

Nieuwe foto’s van monumenten in de Beeldbank

De Beeldbank is aangevuld met meer dan 23.000 gedigitaliseerde foto’s uit het negatievenarchief van Monumenten en Archeologie. Dagelijks wordt de Beeldbank aangevuld met nieuwe selecties, uiteindelijk tot een totaal van ongeveer 50.000 afbeeldingen.

Het bijzondere aan dit samenwerkingsproject is dat het hele archief integraal is gedigitaliseerd op een kwaliteit die ruim voldoende is voor standaard Beeldbankgebruik, maar nog niet voor publicatiedoeleinden. Indien gewenst kan on demand een hoge kwaliteit scan worden besteld, de levertijd van deze scans is gemiddeld twee weken. Dankzij de gekozen werkwijze zijn de kosten voor digitalisering laag gebleven en kan een zeer ruime selectie van afbeeldingen in de Beeldbank worden opgenomen.

De afbeeldingen worden beschreven met hulp van de 'crowd' in het VeleHanden-project Amsterdamse Monumenten. In dit project worden alle foto’s op basis van globale gegevens gelokaliseerd. Verder worden alle andere benodigde kenmerken – zoals een jaartal — aan de afbeelding toegekend. Ook deze gegevens worden dagelijks aan de Beeldbank toegevoegd. Deelname aan dit project staat open voor iedereen.

Links:

Kleurendia's gaatje Huges ontdekt

Precies 50 jaar geleden, op 6 januari 1965, boorde Bart Huges een 'derde oog' in zijn schedel om permanent 'high' te zijn. De zwart-wit foto's van Cor Jaring van dit bloederige schouwspel gingen de wereld over. In het archief van Jaring, dat is ondergebracht in het Stadsarchief Amsterdam, zijn onlangs nog onbekende kleurenopnamen gevonden.

Cor Jaring schreef later: “Het meest opvallend is een grote spiegel die tegen de muur staat. Daarvoor, op de grond, liggen witte lakens en daarop heeft Bart (O, Lieve Hemel, wat is hij van plan…) allerlei dokterstuig, chirurgenmesjes en injectienaalden uitgestald. Bart stelt zich zwijgend op voor de spiegel. Hij gaat zitten en kijkt zichzelf strak aan. ‘Wat ga je dan doen, Bart?’ vraag ik schuchter. ‘Cor,’ antwoordt hij eenvoudig, ‘ik boor een gaatje in mijn schedel.’ ” (Uit: Je bent die je bent, 1968)

In het archief van Jaring blijkt veel meer werk in kleur te zitten. Op de aankomende tentoonstelling Cor Jaring, fotograaf. Magisch Centrum Amsterdam 1965-1975 zal dit recent ontdekte materiaal een belangrijke rol spelen. De tentoonstelling is vanaf 13 maart in het Stadsarchief te zien.

Tekeningen Mondriaan en lantaarnplaatjes Stoedner

Op veel beeldmateriaal in de collectie van het Stadsarchief Amsterdam rust auteursrecht. Dit vervalt op 1 januari volgend op het jaar waarin de vervaardiger 70 jaar is overleden. Per 1 januari 2015 is het auteursrecht vervallen op de werken van onder meer Piet Mondriaan (1872-1944) en Franz Stoedtner (1870-1944).

Piet Mondriaan, Brug aan de Achterweg, 1898 ca. t/m 1899 ca.

Tekeningen Mondriaan

In het Stadsarchief waren de schilder- en tekenkunst en fotografie rondom 1900 al sterk vertegenwoordigd met Isaac Israels, Willem Witsen, G.H. Breitner, Jacob Olie en andere bekende en minder bekende namen. Dankzij hen krijgt onze voorstelling van die tijd een extra verdieping. Van de baanbrekende kunstenaars uit die tijd ontbrak tot in de jaren negentig van de vorige eeuw alleen Piet Mondriaan, die van 1892 tot 1912 in Amsterdam gewoond en gewerkt heeft. In samenhang met de tentoonstelling Mondriaan aan de Amstel in 1994 heeft het Archief tussen 1993 en 1997 van hem al een zestal belangrijke tekeningen kunnen verwerven, waaronder De Waskaarsenfabriek. Deze tekeningen zijn nu te zien in de Beeldbank.

Lantaarnplaatjes circa 1900

Kunsthistoricus en fotograaf dr. Franz Stoedtner richtte in 1895 in Berlijn het Institut für wissenschaftliche Projection op, dat een van de eerste commerciële lichtbeeldinstituten was dat lantaarnplaatjes leverde voor Duitse onderwijsinstellingen. Zijn instituut maakte veelal kunsthistorische opnamen, maar ook beelden van grote internationale steden, zoals de lantaarnplaatjes van Amsterdam in onze collectie. Sinds januari 2015 zijn ze in onze Beeldbank te zien.

De lantaarnplaatjes zijn ons in 2010 door een particulier geschonken. De originele glasnegatieven bevinden zich in het Bildarchiv Foto Marburg in Duitsland.

Mondriaan in de Beeldbank
Stoedtner in de Beeldbank

Inventarissen 2014

De volgende 96 inventarissen zijn in 2014 opgenomen in de Archiefbank.

Zie ook: Nieuwsarchief (2002-2014).

Laatst bijgewerkt op 12 feb 2015

Nieuwsarchief